Článek

Růže pro paní hraběnku

Profilová fotka

Mgr. Věra Kocúrková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

Majitelka zámku Kunín pěstovala růže. I proto tento novojičínský zámek má v každém pokoji kytici květů.


Všichni žáci ze čtvrtých tříd zjistili, že výuka nemusí probíhat pouze ve třídě, ale hodně zajímavých poznatků lze získat i od odborníků v terénu. Ve čtvrtek 12. 10. 2023 vyjeli čtvrťáci na exkurzi na zámek Kunín a dále navštívili Záchrannou stanici v Bartošovicích.

První naše zastávka byla na zámku. Kastelán a paní průvodkyně nás již očekávali a provedli nás celým zámkem. Poutavě nám vyprávěli o majitelce zámku, která zde založila školu pro děti chudé i bohaté, děti se v její škole nejenom učily, ale věnovaly se také hudbě, tanci, sportu a často s hraběnkou cestovaly. Výuka probíhala již od 5 hodin ráno a končila večer v 19 hodin. To by se nám v dnešní době asi moc nelíbilo. Po prohlídce zámku nám pan kastelán nabídl i návštěvu půdy s tím, že s námi nepůjde, neboť tam straší. Děti ale nezaváhaly a strašidel se nezalekly. Společně jsme si prošli i zámecký park.

Druhá část exkurze probíhala na Záchranné stanici v Bartošovicích, kde jsme pozorovali hendikepované ptáky a savce ve venkovním prostoru a také uvnitř. Výklad odborníků byl velmi zajímavý, ochotně dětem odpovídali na dotazy.

třídní učitelky 4.tříd


Akce byla financována z operačního programu Jan Amos Komenský.

Galerie